AESTATIC DRUM AND BASS

Fabio Interview For DJBroadcast

DJB_logo

Job de Wit interviewde voor DJBroadcast de Engelse dj Fabio, hij draait al mee sinds de de oertijd van de acid-house in de jaren tachtig en is samen met collega Grooverider één van de grondleggers van de drum ’n bass. Nog steeds is hij een razendenthousiaste supporter van de muziek. ‘Wat zou er van mij zijn geworden zonder drum ’n bass? Wie het weet mag het zeggen.’ Op zaterdag 10 december 2011 draait hij in Waterfront Rotterdam tijdens de Tempo Records avond.

DJB: Hoe ziet je dag eruit vandaag?

‘Ik ga zo mijn BBC Radio 1 programma opnemen. We doen de show al elf jaar. Dat hadden we nooit verwacht, nee. Twee jaar dacht ik indertijd, hooguit. We hebben dj’s zien vertekken die veel later dan wij bij Radio 1 waren gekomen. We zijn er nog steeds! Hopelijk komt dat twaalfde jaar er ook, we moeten het contract nog tekenen maar het ziet erg goed uit. Met de piratenradio erbij zijn Grooverider en ik al bijna dertig jaar in de ether.’

DJB: Dance-stijlen gingen ooit een paar jaar mee op zijn hoogst, maar tegenwoordig blijft alles maar gewoon bestaan en drum ’n bass is er nog steeds.

‘Daar ben ik heel blij mee. Er zit niet veel geld in drum ’n bass. De grote jongens en twee of drie artiesten verdienen veel geld, de rest kan net rondkomen. Dat laat wel zien hoeveel passie er is en hoeveel mensen van de muziek houden. Als het eenmaal in je systeem zit, raak je het niet gauw kwijt.’

DJB: Dat bewijs jij wel.

‘Ja, ik zelf, maar ook mensen als Bukem, Bryan Gee, Jumping Jack Frost, Mickey Finn, Grooverider natuurlijk… Die gaan al net zo lang mee als ik. Het komt door de muziek, met ons heeft het niet te maken. Niet echt. Als we niet nog steeds werden geraakt door de muziek, zouden we het niet meer doen. De muziek is al een tijdje heel sterk. Er zijn veel goede nieuwe dj’s, dat is ook heel belangrijk. Zo veel nieuwe artiesten als dit jaar hebben we het afgelopen decennium niet gehad! Ze hebben nieuwe ideeën, ze volgen niet dezelfde formules. Jongens van het continent zoals Netsky geven er echt hun eigen draai aan. Het feit dat er zoveel substijlen zijn is ook een reden dat drum ’n bass al zo lang meegaat. Als je de ene variant niet trekt, is er wel iets anders voor je.’

DJB: Om je eerlijk de waarheid te zeggen zat ik in de jaren negentig best diep in in de jungle en drum ’n bass, maar rond 2002, 2003 ben ik echt afgehaakt, zoals wel meer fans van de eerste generatie. Maar je hebt gewoon een hele nieuwe generatie weten aan te boren.

‘We raken elk jaar mensen kwijt, en er komen mensen bij. Je krijgt andere verantwoordelijkheden, een gezin, of misschien vind je iets anders om naar te luisteren. Aan de ene kant is het jammer, omdat ik veel vrienden heb die me niet meer horen draaien. Ik heb hele goede vrienden in Amsterdam die helemaal niet meer naar drum ’n bass luisteren. De old-schooldingen vinden ze leuk, maar de nieuwe muziek trekken ze niet meer. In januari doe ik met Bukem vaak een old-schoolfeest in de Melkweg en dat is waarschijnlijk het beste old-schoolfeest dat ik waar dan ook doe. Helemaal te gek. En het publiek bestaat voor de helft uit kids! Er zijn altijd nieuwe mensen die het ontdekken. Ik houd nog steeds van de muziek, de scene, de mensen en de vibe.’

DJB: Dubstep is nu heel populair, maar de energielevels in de muziek kunnen niet tippen aan die in drum ’n bass.

‘Nee! Maar het is helemaal van nu, en ik kan het volkomen waarderen. Dubstep is ontzettend nauw aan drum ’n bass gerelateerd. Het is het neefje van drum ’n bass. De reden dat het populair is, is juist omdat het langzaam is. De snelheid van drum ’n bass is voor sommige mensen gewoon te veel. Dubstep is gemakkelijker te behapstukken, en te marketen. Maar alle grote dubstepjongens zijn jungle-fans en er zijn veel dwarsverbanden. It’s all good. Het is niet mijn ding, ik vond het vroeger beter toen het meer dubby was en iets als Skrillex gaat mijn pet te boven, maar het is een voorwaartse ontwikkeling, de muziek zit niet stil. Als dubstep wil overleven moet het wel iets breder worden. De trendy mensen stappen vroeg of laat weer op iets anders over, en als je geen undergroundbasis hebt, sterft het uit. Het wordt interessant om te zien of dubstep een rage is of niet. Het is heel verontrustend dat Justin Bieber en Britney Spears nu dubstep maken.’

DJB: Waar loop jij warm voor momenteel?

‘Ik ben weer helemaal terug in mijn liquid-dingetjes. Ik zat een tijdje in een techy Metalheadz-vibe maar in de tweede helft van dit jaar is weer prachtige muziek gemaakt. Jongens als dRamatic & dbAudio, Calibre nog steeds, nieuwe muziek uit het Good Looking-kamp, dat zijn label volgend jaar opnieuw gaat opstarten. Er is echt een grote hoeveelheid te gek, soulful, liquidy spul. Het is muziek die zich ontwikkeld heeft, het klinkt goed en ik kijk uit naar 2012. Als ik twee namen mag noemen die het voor mij op dit moment doen, dan is dat om te beginnen Dub Phizix, hij maakt heel minimale muziek maar ontzettend goed en met veel smaak geproduceerd, een heel interessante benadering van drum ‘n bass. De andere is Dave Owen uit de VS. Hij maakt te gekke, vocale, r&b-achtige drum ’n bass.’

DJB: Je bent nu 46 jaar oud en je klinkt nog steeds extreem enthousiast.

‘Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat de muziek mij gered heeft. Wat zou er van mij zijn geworden zonder drum ’n bass? Wie het weet mag het zeggen. Ik ben heel dankbaar dat ik een comfortabel leven leidt en over de wereld mag reizen en dingen mag zien die ik normaliter nooit gezien zou hebben. De muziek is soms beter dan anders en er zijn heus wel eens tijden dat ik moe ben en de avond en het geluid een beetje tegenvallen en je na twee uur terug op je hotelkamer bent en je afvraagt waar je mee bezig bent, of je hier niet te oud voor bent. Maar één goede gig verandert dat meteen. En het afgelopen jaar is heel goed geweest. Zolang drum ’n bass bestaat, ben ik erbij.’

DJB: Hoe gaat het met je label Creative Source? Er is al een tijdje niets op uitgebracht.

‘Nee, de hele digitale revolutie heeft ons zwaar getroffen, eerlijk gezegd. Het is heel moeilijk. Voor volgend jaar heb ik Liquid Funk 3 in de planning staan, en een paar releases van dRamatic & dbAudio en hopelijk iets nieuws van Calibre, Dub Phizix en Dave Owen. Of het nog echte 12-inches zullen zijn weet ik niet. De vinylverkoop is zo klein dat het moeilijk is om de artiest te betalen en nog iets te verdienen. En als ik op de kwaliteit moet bezuinigen, zie ik de zin ervan niet in. We moeten met de tijd mee, helaas.’

Fabio draait zaterdag 10 december naast Utah Jazz, PRPLX, A-Flex en Kapital op Tempo in Waterfront Rotterdam .

Interview door Job De Wit

Bron