AESTATIC DRUM AND BASS

Tempo Interview For Drum And Bass.NL

Drumandbass.nl_Logo_290px

Zaterdag 10 december staat er een nieuwe editie van Tempo+ in de planning en de line-up ziet er veelbelovend uit. Frodo van Steijn (aka dj Fusion), de man achter Tempo, heeft niemand minder dan Fabio en Utah Jazz naar Rotterdam weten te krijgen. Tijd voor DrumandBass.nl om hem eens aan de tand te voelen en te vragen naar zijn feesten, de passie voor drum and bass en zijn nieuwe project PRPLX.

Waar komt de naam Tempo vandaan?
“Tempo was een Londense drum and bass avond in de Mars bar waar ik een aantal malen naar toe ben geweest en opgezet werd door LTJ Bukem en Fabio waarbij zij de grondleggers waren van wat tegenwoordig intelligent/Liquid heet, maar bovenal een avond was waarbij alle stijlen drum and bass gedraaid werd. Tevens geeft het de snelheid aan waarmee een muziekstuk wordt afgespeeld of de duur van een bepaalde noot met verwijzing naar de metronoom. Ik vond de combinatie een zeer toffe. Als hommage naar Tempo (ook wel Speed toentertijd) vond ik het ook respectvol om Fabio naar de Tempo avond te halen al weet ik ook wel dat het niet zo gaat worden als toen, al weet je dat maar nooit. Dat neemt niet weg dat ik de drum and bass van tegenwoordig nog steeds tof vind hoor, ik wil niet als een oude cynische zak klinken…vroeger was alles beter…dat is echt kansloos.”

De line-up voor Tempo+ op 10 december is er één om van te smullen met namen als Fabio en Utah Jazz. Wat kunnen bezoekers deze avond verwachten?
“Een zeer gevarieerde drum and bass party met een van de drum and bass grondleggers genaamd Fabio, waarbij ik zeer blij ben dat hij weer eens naar Rotterdam komt. Fabio was tevens grondlegger van de liquid sound en heeft meerdere drum and bass namen groot gebracht waaronder Calibre. Verwacht van Fabio een mix van nieuw (en misschien afgewisseld met wat oude tracks) om je (liquid) vingers bij af te likken.”
“Utah Jazz gaat ook al jaren mee en heeft al veel (goede) releases uit gebracht op labels zoals Goodlooking Records (LTJ Bukem), V Recordings (Bryan G) en vorig jaar is hij zijn eigen label gestart; Vintage Records waar het album Vintage op uit kwam met zeer gevarieerde drum and bass tracks, het was naar aanleiding van deze cd dat ik hem uitnodigde.”
“Verder zal PRPLX optreden met vooral veel eigen tracks aangevuld met de laatste nieuwe drum and bass producties, zij geven ook een gratis cd weg aan 50 man (en vrouw) die voor twaalven binnen zijn. A-Flex (L.B.C.) vond ik erg tof draaien op een eerdere kleinere Tempo editie in de Bootleg en ik denk dat hij zeer geschikt is (en heeft zich natuurlijk ook al jaren bewezen) om de avond in stijl af te sluiten met een big bang! Kapital en Fusion zullen de avond opwarmen. En helaas had MC Dan Stezo afgezegd maar daarvoor hebben we nu MC Dart geregeld die de avond aan elkaar gaat toasten en er ook een flink feest van gaat maken!”
Jullie zijn al een tijdje bezig met het organiseren van drum and bass events, mogen we stellen dat dit je grootste line-up tot nu toe is?
“Naast het organiseren van de wat kleinere maar zeer gezellige Tempo events in het toffe Rotterdamse Bootlegdjcafe (waarbij onderhand heel de Nederlandse dnb scene gedraaid heeft) pakken we het nu wat groters aan met twee Engelse “grote” namen en deze editie is inderdaad weer wat groter dan de vorige Tempo + editie waarbij we oa Aphrodite, Lenzman, Croms als artiesten hadden en voor een eerste editie was dat zeer geslaagd. Daarbij wil ik wel aangeven dat het qua kwaliteit niets uit moet maken of je nu kleine of grote drum and bass feesten geeft, zolang je drum and bass in Nederland support. Ik geloof nog steeds dat je naast een Engelse grote naam ook een dj moet nemen van een andere organisatie of een dj die een hele goede demo inlevert, die verdienen net als ik de kans 20 jaar geleden kreeg om op een groot drum and bass feest te mogen draaien.”

Wat kan er beter aan de hedendaagse drum and bass scene?
“Veel mensen zitten op hun eigen (veilige) eilandje, er wordt relatief veilig en weinig variatie qua line-ups geprogammeerd (de meeste feesten zijn knetterhard qua drum and bass sound, alsof je een hele avond naar dezelfde “wah wah” baslijn wil luisteren). Het is net alsof je altijd naar het zelfde restaurant gaat….dat wordt toch saai?! Ik vind het toffer om alle drum and bass stijlen op een avond te horen, eigenlijk zoals ik zelf draai, programmeer ik eigenlijk ook.”
Wat vind je nog steeds tof aan drum and bass na zoveel jaren al drum and bass te draaien en te organiseren?
“Ik wil nog steeds bewijzen dat drum and bass helemaal geen “moeilijke” muziek soort is. Laatste hoorde ik Giel Beelen bij DWDD (De Wereld Draait Door) nog zeggen “Ja, dit is de High Contrast remix van een dj Tiesto plaat maar ja, het blijft een beetje moeilijke muziek he”, dan word ik echt kwaad…waarom moet je dat moeilijke muziek erbij zeggen? Laat iedereen dat voor zichzelf bedenken en vooral laat iedereen voor zichzelf luisteren, maar ga er niet het stigma moeilijk op plakken denk ik dan! Al vind ik wel tof dat Giel überhaupt een drum and bass plaat bij de DWDD laat horen laat dat wel duidelijk zijn. ”
“Maar het zijn vooral de energieke breaks die ik nog steeds tof vind en ook het feit dat drum and bass zichzelf wel weer (een beetje) vernieuwd heeft, bijvoorbeeld met platen van artiesten zoals Instra:Mental (Darkestral, Nonplus), dBridge (Exit Records), ASC maar ook Nederlandse producers zoals Croms (Exit Records) die veel invloeden uit de minimal techno halen of zich in ieder geval daardoor laten inspireren.”

Stel: geld zou geen rol spelen en je kon iedere artiest boeken die je zou willen, wat zou dan je droom line-up zijn en waarom?
“Ik zou de gehele Nederlandse drum and bass scene laten draaien afgewisseld met flink wat “grote” Engelse (of andere buitenlandse) drum and bass namen om zo de Nederlandse drum and bass te promoten. Wat op zich nog wel valt te realiseren als meer Nederlandse organisaties met elkaar zouden samenwerken om bijvoorbeeld een groot feest te organiseren. Let’s GO! “

Tien december staat tevens je nieuwe project PRPLX (Fusion & Deepflow) op het programma. Vanuit welke visie is PRPLX ontstaan en wat staat er, naast optreden, nog meer rondom PRPLX te gebeuren?
“De visie bij mij en ook bij Jerry (aka Deepflow) is bijna altijd, laten we het doen en we zien wel waar het eindigt. Ik denk dat veel producers zo werken, maar het begint bij mij meestal met een soort van (vaag) beeld wat ik heb en dan zit Jerry meestal al met beats te klooien (ouderwets knip en plak werk) dan voegen we de pads, bleeps en effects toe en meestal is de sfeer/ toon gezet. Daarnaast is het makkelijk werken met Jerry, want hij heeft ook een lange dnb geschiedenis en is technisch zeer goed. Ik zeg meestal “no future without history” al zou ik ook wel eens willen onderzoeken hoe het is als je überhaupt geen groot referentie kader hebben qua drum and bass, wat zou er dan uitkomen.”
“Het is soms best een lange weg, vooral om een track af te maken, al ben ik in dat laatste wat “makkelijker” geworden, ik vind het bijvoorbeeld zonde om zoveel tracks in je computer te hebben staan, maak de track af en begin dan aan een nieuwe of gooi het weg, want blijkbaar vind je het niet goed genoeg om het überhaupt te gebruiken en dat schoont tegelijk ook je hoofd een beetje op. Zo dat was producer workshop/ les 1 ;)”
“Met deze visie zijn we afgelopen twee jaar begonnen met tracks te bouwen, ondertussen hebben we denk ik zo’n 20 tracks af waarbij we ook nog enkele tracks in Buzz (muziek programma) hebben staan die nog over gezet moeten worden naar Ableton Live, maar dat is een ander (lang) verhaal. Ik zit er sterk aan te denken om gewoon direct een album uit te brengen, ik kan gerust zeggen dat het de tand des tijds zal doorstaan en er zal voor iedere dnb fan(en wellicht de dub fans) een dikke vette track tussen zitten. Onze laatste track Desolate vind ik een mooi voorbeeld van crossover (eigenlijk haat ik dat woord) maar daarin hoor je zeker onze liefde voor dub/ reggae / techno en zelfs electro terwijl de beats gewoon zwaar drum and bass zijn.”

Win Tickets

Interview door Marc Clement Voor Drumandbass.nl